djemaa el fna rotterdam smaakreizigers

Smaakreizigers

Bij het culinair podium komen lekkerbekken uit alle windstreken samen. Hier kijk je naar kookdemo’s en battles en hoor je bijzondere verhalen over eten. Ook de verhalen van degenen die het bereiden komen aan bod. Bij Women Connected slaat een groep Rotterdamse powervrouwen de handen ineen in de keuken om er samen krachtiger uit te komen. Smaakreizigers uit bijvoorbeeld Libanon, Palestina en de Molukken vertellen je alles wat je moet weten over falafel, hummus en specerijen. 

Libanese hummus

Natasha runt haar eigen Libanese foodstand in Minglemush (de Haagse foodhallen) en staat ook op de markt van Djemaa el Fna Rotterdam. Op het podium neemt ze ons ons mee op smaakreis door de veelzijdige Libanese keuken. Ze zal ons voor eens en voor altijd laten zien hoe je een klassieke hummus maakt. Zonder gekkigheid en fratsen, maar mét zorgvuldig gekozen ingrediënten en barstensvol smaak. Natasha staat op zaterdag 21 september op Djemaa el Fna. Check hier hoe laat of koop direct je ticket.

Women Connected 

Wat gebeurt er als een groep Rotterdamse vrouwen uit alle windstreken samen de keuken in duikt? Op het Culinair Podium hoor je alles over dit mooie initiatief waarin stille heldinnen met zeer uiteenlopende achtergronden door middel van koken hun dromen waar proberen te maken. Bekijk wat er gebeurt als vrouwen verenigen in de keuken op vrijdag 20 september.

De Palestijnse falafel

Samer maakt met zijn kraam, de Falafel Oasis, hongerige Spijkenissenaren weer gelukkig. Daar bakt bij verse, huisgemaakte falafel naar grootmoeders recept. De reis die Samers familie aflegde liep van Palestina via Libanon en Duitsland naar Nederland, en altijd ging de falafel mee. Ook nu nog helpt zijn moeder met de recepten voor de kraam. Samer komt ons laten zien hoe je zelf de lekkerste falafel maakt op zondag bij Djemaa el Fna.

De Molukse keuken

De Molukken is een eilandengroep van meer dan duizend eilanden in de Indische archipel. De eilanden staan vooral bekend om hun specerijen nootmuskaat en kruidnagel, destijds handelswaar van de Hollandse VOC. Al ver daarvoor waren deze specerijen door Arabische handelaars geïntroduceerd in de Arabische keuken. Ook de naam van de eilandengroep is te herleiden tot deze handelaren: zij noemden het Jazirat al-Muluk, oftwel ‘Eiland der Koningen’. 

Een bewogen geschiedenis bracht zo’n 4000 Molukse gezinnen in 1951 naar Nederland. Chef Dean Umarella vertelt zaterdag op het podium over deze geschiedenis, en laat je proeven van de Molukse eetcultuur. 

Programma en tickets

Bekijk wanneer jouw favoriet op het Culinair Podium staat op Djemaa el Fna Rotterdam. Koop jouw dagticket al voor €6,50 of voor €3,25 met de Rotterdampas. Met een dagticket heb je heel de dag toegang tot het festival.