Djemaa el Fna daagt uit

10 x leuke Djemaa-activiteiten om zelf te doen

Koop hier alvast je tickets voor het festival

  • Workshop headwrap knopen – vrijdag van 19:00 – 19:30

Vlisco

Op vrijdag 21 september begin je al meteen goed met de workshop headwrap knopen! De headwrap in Afrikaanse stijl biedt oneindig veel variatie. Niet is de Vlisco-stof waarvan de banden gemaakt worden er in eindeloos veel kleurcombinaties en printjes; je kunt ‘m ook op talloze manieren binden! Draag je ‘m als trendy tulband, uitbundige hoofdtooi of als simpele haarband? In deze workshop bij Café el Fna leer je hoe je de headwrap allemaal kunt stylen en knopen.

  • Viva la Revolution – Zondag om 17:00 uur

Fadua

Djemaa el Fna Rotterdam presenteert in samenwerking met Theater Zuidplein: Viva la Revolution van Fadua el Akchaoui. Tijdens Djemaa el Fna Rotterdam presenteert Fadua een prikkelende performance met invloeden uit de urban- en hiphopscene, over de roerige tijd waar we in leven. Het is een preview uit haar voorstelling Viva la Revolution, een voorproefje van een voorproefje, want de show is nog in de maak. Haar voorstelling is kritisch en meeslepend. In de workshop die ze geeft op zondag 23 september  daagt ze jou als bezoeker uit mee te denken over deze thema’s.

  • Workshop hennadecoratie – Vrijdag om 20:00 uur en zondag om 18:00 uur

Henna

Op verschillende festivaldagen kun je meedoen met de workshop hennadecoratie. In deze masterclass bij Café el Fna leert henna-artiest Jacqueline Echtermeijer je alles over deze feestelijke traditie. Wist je dat alle tekens een betekenis hebben en dat iedereen in een andere stijl werkt? De decoratie is dus nooit helemaal hetzelfde, maar hangt af van je persoonlijkheid of de gelegenheid. Deze workshop is dé kans om meer te leren over de achtergrond en traditie van hennadecoratie!

  • Masterclass trifle maken met Mounir Toub – 

Djemaa vernieuwt met de masterclass trifle maken. Mounir Toub, tv-chef en vriend van Djemaa el Fna Rotterdam, laat je in een masterclass zien hoe je traditionele westerse recepten op simpel van een spannende Oosterse touch kunt voorzien! Zo ontstaan er, uit twee klassieke elementen, een nieuwe stijl en smaak. De trifle – letterlijk vertaald: niemendalletje – is een dessert uit de Engelse keuken.

Let op: voor deze workshop heb je een ticket nodig.

Koop hier je ticket voor de masterclass

  • Theaterworkshop Y.M.P.

Djemaa el Fna Rotterdam presenteert in samenwerking met Theater Zuidplein: een theaterworkshop van  Y.M.P.. Naast theatermaker is Y.M.P. ook producent en talentcoach. Hij maakte een voorstelling over zijn detentieverleden (De Binnenplaats), organiseerde meerdere uitverkochte podiumavonden en bouwde het platform FLOW op voor jongeren van diverse afkomst en met een divers verleden. Djemaa daagt je uit om in zijn workshop op zaterdag de 22ste zelf de handen uit de mouwen te steken!

  • Masterclass creatief met hoofddoek

Op zaterdag 22 september kun je deelnemen aan de workshop creatieve manieren om een hoofddoek te dragen! De hoofddoek kan op veel manier gestyled worden. Welke kleur kies je en vooral ook welke stof? Draag je ‘m lang en over je schouders of kort en opgeknoopt? Ga je voor een praktisch of toch liever voor fashion?  In deze workshop bij Café el Fna leer je hoe je een hoofddoek kunt omdoen en hoe je ‘m allemaal kunt stylen en knopen.

  • Masterclass protein bars maken

Astitou

Op zondag 23 september daagt Djemaa je uit met de masterclass protein bars maken. Ibrahim Astitou was ooit finalist van het kookprogramma Topchef, maar werkt tegenwoordig in de IT. Zijn keukenschort trekt hij nog wel aan voor goede doelen, zoals Movement on the Ground: een organisatie die Syrische vluchtelingen in Griekenland helpt. Tijdens Djemaa el Fna leert hij je jouw eigen gezonde snack ontwikkelen: de mean lean protein bar! Gezond en o-zo lekker, dus handen uit de mouwen in de keuken van Café el Fna!

Let op: voor deze workshop heb je een ticket nodig.

Koop hier je ticket voor de masterclass

  • Workshop Dancehall dansen

HipHopHuis

Djemaa el Fna presenteert in samenwerking met het HipHopHuis: Dancehall Crew The Rascals. Deze multiculturele crew bestaat uit negen dansers. Samen zijn ze, uit liefde voor de cultuur, helemaal ready om dancehall te representen. Elke danser heeft zijn of haar eigen achtergrond, maar samen brengen zij pure dancehall naar de dansvloer. Kids kunnen op Djemaa el Fna Rotterdam deelnemen aan een korte workshop dancehall dansen, maar Djemaa daagt je uit: kun jij blijven stilstaan? Shake it all out!

  • Gedichtjes op maat van Derek Otte

Elke festivaldag zit onze eigen stadsdichter voor je klaar in Café el Fna. Derek Otte weet je te raken met zijn persoonlijke poëzie. Zijn werk ontroert, maar hij tovert ook met het grootste gemak een lach op je gezicht. Durf jij je open te stellen voor een gedicht van Derek? Sluit aan in de rij voor een persoonlijk  versje op maat. Hij schrijft ze helemaal voor jou alleen…

  • That’s my story and I’m sticking to it

Oké, oké, we spelen een beetje vals: in deze tiende tip daagt Djemaa niet per se jou als bezoeker uit, maar zijn voorafgaand aan het festival vier jonge beginnende schrijvers gevraagd om hun werk voor te dragen. Djemaa daagde hen uit om onder begeleiding van onder meer Maartje Wortel en Mariana Hirschfeld een maand lang in literair cursuscentrum The Writer’s Guide (to the Galaxy) aan hun eigen verhalen te werken. Op het festival laten ze op zondag 23 september hun resultaten horen in het literaire programma That’s my story and I’m sticking to it!

Koop hier je festivaltickets