Foodies op avontuur

10 x smakelijke belevenissen op Djemaa el Fna

Koop hier alvast je festivaltickets

 • De keukens op het plein 

Djemaa el Fna Rotterdam is natuurlijk niet voor niets geïnspireerd op het gelijknamige eetplein in Marrakesh. Elke avond duiken daar als bij toverslag ineens 100 restaurantjes op. Hier strijken de keukens voor één weekend per jaar neer. Harira, tajine, kumpir, merguez, baklava, roti, churros en nacho’s … hmmm, het is gewoon te veel om op te noemen!

Een overzicht van alle keukenhelden en restaurateurs op Djemaa el Fna 2018 vind je op de ondernemerspagina.

 • Café el Fna

De gezelligste huiskamer van het festival, Café el Fna, verandert dit jaar in een culturele ontmoetingsplaats! Het café wordt gehost door Alia Azzouzi en Ferukh Sheraz Ahmed, bekend van koffiebar Espresso Dates. Natuurlijk drink je er een lekker kopje koffie, maar iedere festivaldag daagt Djemaa je ook uit om je creativiteit in te zetten in diverse (food)workshops. Last but not least kom je in de pop-up expo van Café el Fna van alles te weten over hiphop en Islam.

 • Masterclass Syrisch koken

Steek onder leiding van Zina Abboud de handen uit de mouwen en waag je aan het bereiden van de ultieme Arabische dessert-klassieker: kunefe! Zina vluchtte voor het oorlogsgeweld in Syrië en inmiddels runt ze een succesvol cateringbedrijf in Nederland. In haar kookboek Mijn Syrische Keuken laat ze je kennismaken met de verrukkelijke cuisine van haar land. In Café el Fna geeft ze op zaterdag 22 september twee masterclasses in het maken van haar versie van kunefe: een pan-Arabisch nagerecht op basis van filodeeg, verse kaas en verschillende soorten nootjes.

Koop hier kaartjes voor 18:00 uur

Koop hier kaartjes voor 19:00 uur

 • Culinaire Battles

Keukenverhalen

Djemaa verbindt met de tweede editie van de Culinaire Battles. Marokkaanse en Nederlandse keukenexperts gaan met elkaar een vriendschappelijke strijd aan binnen hun specialisme. Vorig jaar wonnen de sfinzj het van de oliebollen en de amlou van de pindakaas. Dit jaar halen de beste koekenbakkers hun pannen uit het vet, strijden de vishandelaren om de smakelijkste lekkerbek en neemt de mocroburger het op tegen de veganburger!

Kom kijken, proef, en stem mee op het culinaire podium.

 • Smaakmakers 

Smaakmakers

Culi’s, foodies, koks en koekenbakkers gaan aan tafel met journalist Lot Piscaer, restaurantrecensent voor AD/Rotterdams Dagblad en Nina Swaep, auteur van reisgids Time to Momo Rotterdam. Met Smaakmakers uit diverse windstreken praten ze over de liefde voor koken, lekker eten en de factor die ons allemaal verbindt: de stad. In deze editie staan broer en zus Kerem en Hande Macit – bekend van hun eigen Luwia Yoghurt – , de Syrische kok Zina Abboud en chef Mounir Toub op het podium.

 • Masterclass trifle maken

Mounir Toub, tv-chef en vriend van Djemaa el Fna Rotterdam, laat je op zaterdag 22 september in een masterclass trifle maken zien hoe je traditionele westerse recepten op simpel van een spannende Oosterse touch kunt voorzien! Zo ontstaan er, uit twee klassieke elementen, een nieuwe stijl en smaak. De trifle – letterlijk vertaald: niemendalletje – is een dessert uit de Engelse keuken. De

Reserveer hier een plekje voor de workshop

 • Keukenjams

Jam in de keukenDjemaa vernieuwt door koks, muzikanten en schrijvers uit te nodigen om al improviserend samen te werken rondom een culinair thema. Hun eerste eetherinnering of hun favoriete ingrediënt – bij een jam kan het alle kanten op. In meerdere opzichten grensoverschrijdend: Terwijl de dichter dicht en de muziek rond het podium dwaalt, rammelt de kok met de pannen. Aan het einde van het optreden is er een uniek, eenmalig gerecht ontstaan. Er zijn dit jaar drie verschillende jams:

– Maher al Sabbagh en Nazeer Abdulhai – zaterdag om 16:00 uur

Fatima Jiber en Mohamed Fatih van Déliz -zondag om 16:00 uur

– Ibrahim Astitou en Mohamed Ahaddaf – zondag om 18:00 uur

 • Masterclass protein bars maken

Astitou

Op zondag 23 september daagt Djemaa je uit met de masterclass protein bars maken. Ibrahim Astitou was ooit finalist van het kookprogramma Topchef. Tijdens Djemaa el Fna leert hij je jouw eigen gezonde snack ontwikkelen: de mean lean protein bar! Gezond en o-zo lekker, dus handen uit de mouwen in de keuken van Café el Fna!

Reserveer hier een plekje voor de workshop

 • Keukenverhalen

De beste verhalen hoor je in de keuken. Tijdens het snijden van de uien of het roeren in de soep.  Het zijn de anekdotes over vroeger, over familie, over koken en eten. Grappige, droevige of gewoon mooie herinneringen. De meeste van deze keukenverhalen blijven binnenshuis, en de geheimen van de thuiskok ook. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Op het festival laten we deze stille helden uit de keuken zien en horen. Djemaa blikt terug op mooie tradities en doet de keukengeheimen uit de doeken. Zij krijgen een warm welkom op het Culinaire Podium.

 • Ontmoet de stadsimker

Voor het 6e jaar op rij staat Abderrahim Bouna, beter bekend als de Stadsimker van Rotterdam, met zijn honing en bijenproducten op Djemaa el Fna. Abderrahim verzorgt het hele weekend honingproeverijen aan zijn kraam, maar heb je altijd al meer willen weten over honing, zoals hoe het gemaakt wordt, kom dan naar de speciale proefsessies! Abderrahim neemt je mee op reis in de wondere wereld van honing en beantwoord zo veel mogelijk vragen over het prachtige product.

 • Pannenkoeken versieren

Oké… nog eentje als dan, als bonus! Tijdens het festival kunnen de kleintjes lekker aan de slag bij het kookatelier op het Kidsplein. Daar regent het vlokken en vruchtenhagel en vinden ze pannenkoeken en versiersels in overvloed. Kinderen die meedoen aan deze workshop krijgen een voorgebakken pannenkoek en mogen ‘m dan zelf versieren met lekkers. Ze hoeven niet zelf met pannen aan de slag. De workshop is daarom ook geschikt voor de allerkleinsten!

Let op: pannenkoeken versieren kost 1,50 euro en dat is inclusief lekkere pannenkoek.

Koop hier je festivaltickets