Het verhaal van Djemaa el Fna Rotterdam

Drie dagen lang is ons plein in het Museumpark een feestelijke samenkomst van mensen, keukens en culturen. Terwijl de chefs voor je koken in hun witte kramen, zorgen artiesten voor muziek, theater, spoken word, comedy en literatuur. Een weekend vol inspirerende verhalen en bijzondere ontmoetingen. Het programma van Djemaa el Fna Rotterdam 2018 bestaat uit vier programmalijnen, die allemaal een essentieel onderdeel van het festival belichten.

Djemaa verbindt

Djemaa el Fna Rotterdam is een kruispunt van culturen: dé plek waar je elkaars verhaal leert kennen en van elkaars keuken proeft. Een festival dat een podium biedt aan culturele uitwisseling. Dichters, koks, muzikanten, schrijvers, dansers en theatermakers van verschillende generaties, stijlen en achtergronden vormen een afspiegeling van de Rotterdamse samenleving. Er staan unieke, culturele crossovers tussen deze artiesten op het programma. En daarmee willen we iedereen samenbrengen die ervoor open staat.

Djemaa blikt terug

Iedere cultuur kent tradities, rituelen en verhalen. En iedereen die naar Rotterdam migreert neemt identiteit en erfgoed mee uit hun vaderland. De familierecepten, versleten cassettebandjes en feestelijke tradities waar je troost uit kunt putten in zo’n nieuwe omgeving. Bij Djemaa el Fna Rotterdam gaan we op zoek naar die tradities en laten we andere tijden herleven. Klassieke gerechten, verhalen waar iedere keer weer om gelachen wordt en oude melodietjes die worden hergebruikt door de muzikanten van nu. Sommige bezoekers zullen het allemaal herkennen, voor anderen gaat er een hele nieuwe wereld open. Nostalgie verwarmt en verbindt. Precies wat Djemaa el Fna Rotterdam voor ogen heeft.

Djemaa vernieuwt

Als de jeugd de toekomst heeft, dan gaat Rotterdam een prachtige tijd tegemoet. Het festival heeft bijzondere aandacht voor jongeren met een biculturele achtergrond; hier geboren maar ook opgevoed met de cultuur van hun (groot)ouders. Jongeren die bruggen bouwen, taboes doorbreken en verschillen overstijgen die tot voor kort onoverkomelijk leken. Tijdens Djemaa el Fna Rotterdam 2018 maken bezoekers kennis met de jonge culturele pioniers die onze stad rijk is. Via literatuur, spoken word, theater of dans wagen ze de stap buiten de gebaande paden om zo het verschil te maken.

Djemaa daagt uit

De nieuwe programmalijn ‘Djemaa daagt uit’ daagt het publiek uit om zelf deel uit te maken van het festivalprogramma. Niet alleen maar kijken, maar ook doen. Van koken tot muziek maken, spannende samenwerkingen tussen bezoekers en artiesten zorgen dat er grenzen verlegd worden. Proeven van cultuur!  

Over het festival

Djemaa el Fna Rotterdam vindt plaats van 21 t/m 23 september in het Museumpark. Een toegangskaartje (online of aan de deur te koop) kost €6 en biedt toegang tot het festivalterrein en de meeste programmaonderdelen.

Koop tickets