Het verhaal van Djemaa el Fna Rotterdam

Geschiedenis

In 2013 vond in Rotterdam het World Food Festival plaats. De stad stond dat jaar in het teken van culinaire hoogstandjes: een walhalla voor foodliefhebbers. Daarom was er ruimte voor nieuwe, culinaire initiatieven. Het team van Djemaa el Fna Rotterdam had zo’n verfrissend idee: de sfeer van het gelijknamige plein in Marrakesh naar Rotterdam halen. Met een klein groepje koks in witte marktkramen en een paar muzikale acts werd een eerste editie opgezet in het Museumpark. Dit was een enorm en onverwacht succes met ruim 10.000 bezoekers. Inmiddels komen jaarlijks ongeveer 24.000 mensen naar het festival, dat is uitgegroeid tot een cultureel en culinair festijn van formaat. Het ‘eetplein’ is een kruispunt geworden van culturen en doet daarmee zowel haar Marokkaanse inspiratie als de Rotterdamse thuishaven eer aan. Koken en eten – samen met muziek, theater, comedy en meer – als bindmiddel om mensen samen te brengen en te vieren wat onze diverse samenleving te bieden heeft.

In 2018 gooide Hollands snertweer roet in het eten: een plotselinge windhoos veranderde het terrein in een ravage. De foto’s van omgevallen marktkramen verschenen in alle media. Gelukkig was het festival toen nog niet geopend voor publiek en is er hard gewerkt door het team om alles weer op te bouwen. Maar door het extreem slechte weer moest toch bijna het gehele festival worden afgelast. Hiermee kwam, doordat er vrijwel geen inkomsten waren, de financiële basis van het evenement in gevaar. Maar dankzij de ondersteuning van haar partners is Djemaa el Fna Rotterdam dit jaar gewoon weer te vinden in het Museumpark.

Programma

Ons plein in het Museumpark is drie dagen lang een feestelijke samenkomst van mensen, keukens en culturen. Terwijl de chefs voor je koken in hun witte kramen, zorgen artiesten voor muziek, theater, spoken word, comedy en literatuur. Het programma van Djemaa el Fna Rotterdam bestaat uit vier onderdelen, die samen laten zien waar Djemaa el Fna voor staat.

Djemaa verbindt

Djemaa el Fna Rotterdam is een kruispunt van culturen: dé plek waar je elkaars verhaal leert kennen en van elkaars keuken proeft. Een festival dat een podium biedt aan culturele uitwisseling. Dichters, koks, muzikanten, schrijvers, dansers en theatermakers van verschillende generaties, stijlen en achtergronden vormen een afspiegeling van de Rotterdamse samenleving. Er staan unieke, culturele crossovers tussen deze artiesten op het programma. En daarmee willen we iedereen samenbrengen die ervoor open staat.

Djemaa blikt terug

Iedere cultuur kent tradities, rituelen en verhalen. En iedereen die naar Rotterdam migreert neemt identiteit en erfgoed mee uit hun vaderland. De familierecepten, versleten cassettebandjes en feestelijke tradities waar je troost uit put in een nieuwe omgeving. Bij Djemaa el Fna Rotterdam gaan we op zoek naar die tradities en laten we andere tijden herleven. Klassieke gerechten, oude verhalen waar iedere keer weer om gelachen wordt en melodietjes van toen die worden hergebruikt door de muzikanten van nu. Sommige bezoekers zullen het allemaal herkennen, voor anderen gaat er een hele nieuwe wereld open. Nostalgie verwarmt en verbindt. Precies wat Djemaa el Fna Rotterdam voor ogen heeft.

Djemaa vernieuwt

Als de jeugd de toekomst heeft, dan gaat Rotterdam een prachtige tijd tegemoet. Het festival heeft bijzondere aandacht voor jongeren met een biculturele achtergrond; hier geboren maar ook opgevoed met de cultuur van hun (groot)ouders. Jongeren die bruggen bouwen, taboes doorbreken en verschillen overstijgen die tot voor kort onoverkomelijk leken. Tijdens Djemaa el Fna Rotterdam maken bezoekers kennis met de jonge culturele pioniers die onze stad rijk is. Via literatuur, spoken word, theater of dans wagen ze de stap buiten de gebaande paden om zo het verschil te maken.

Djemaa daagt uit

De nieuwe programmalijn ‘Djemaa daagt uit’ daagt het publiek uit om zelf deel uit te maken van het festivalprogramma. Niet alleen maar kijken, maar ook doen. Van koken tot muziek maken: spannende samenwerkingen tussen bezoekers en artiesten zorgen dat er grenzen verlegd worden. Proeven van cultuur!  

Over de editie van 2019

Djemaa el Fna Rotterdam vindt plaats van 20 t/m 22 september 2019 in het Museumpark. Toegangskaartjes koop je online of aan de deur.