Programma

Djemaa el Fna Rotterdam is ieder jaar weer een mooie mix van theater, muziek, literatuur, comedy, spoken word en natuurlijk culinaire hoogstandjes in de vorm van kookworkshops, talkshows en tours.

Hierbij een voorproefje van het veelzijdige programma:

Op vrijdag 21 september ga je ontspannen het weekend in met een mocktail en de lekkerste hapjes op het terras. Laat je verrassen door de preview van theatervoorstelling Melk & Dadels en laat je betoveren door de magie van de Baardman. Djemaa verbindt met de culturele crossover-muziek van Samira’s blues. ’s Avonds openen we het festival met een spectaculaire act van Circusstad.

Op zaterdag 22 september hebben we wederom heel veel moois voor je in petto! Struin lekker rond door de souk en schuif aan bij het Spoken-Word programma Woorden van Betekenis van stadsdichter Derek Otte en Mohammed Benzakour. Djemaa vernieuwt dit jaar met onderdelen als Talkshow Over de Liefde. Geïnspireerd geraakt? Djemaa daagt uit om deel te nemen aan de workshop die theatermaker en woordkunstenaar Y.M.P. in samenwerking met Lab Z van Theater Zuidplein geeft. Aan de andere kant van het plein zijn de culinaire battles en kookdemonstraties in volle gang op het culinaire podium. Kids kunnen meedoen met een workshop van het HipHopHuis of een rondje ‘vliegen’ in de zweefmolen. We besluiten de dag met een wervelend optreden van Kasba.

Zondag 23 september: alweer de laatste, maar zeker niet de minste dag van Djemaa el Fna Rotterdam 2018! Op het literaire podium van Djemaa el Fna dragen Lidewijde Paris, Maartje Wortel en drie jonge, beginnende schrijvers hun verhalen voor. De vele foodstalletjes halen nog één keer alles uit de kast om jou van de lekkerste gerechten te voorzien. Ondertussen brengt het Ahaddaf Quartet je in vervoering met hun prachtige muziek. Op het culinaire podium blikt Djemaa terug op bijzondere tradities en rituelen bij de Keukenverhalen. Als de zon ondergaat is het tijd voor de Arabische beats van DJ Matrub. Probeer daarbij maar eens stil te zitten!

Donderdag 30 augustus maken we het hele programma bekend, dus houd de website in de gaten.

Koop nu alvast je tickets

Melk & Dadels: de voorstelling (preview)

We presenteren dit programma in samenwerking met Theater Zuidplein.

Tijdens ons festival spelen actrices Soumaya Ahouaoui, Kyra Bououargane en Fadua El Akchaoui verschillende keren een preview van hun theaterstuk Melk & Dadels, de voorstelling. Samen geven ze een onbevangen inkijkje in de Marokkaans-Nederlandse cultuur; luchtig en verpakt met humor.

Locatie: Festivalterrein Djemaa el Fna Rotterdam
Datum & tijd: vrijdag 21 september, meerdere speeltijden
Tickets: Gratis toegang met festivalticket

 

Een Jihad van Liefde: Mohamed El Bachiri in gesprek met burgemeester Aboutaleb

We presenteren dit programma samen met debat- en congrescentrum Arminius. Let op: dit gesprek vindt plaats in Arminius, op minder dan een minuut loopafstand van het festival. Je ticket is een combinatieticket: je kunt voorafgaand aan dit gesprek ook het festival bezoeken.

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen die in 2016 om het leven kwam bij de aanslagen in Brussel. Zijn liefdevolle speech in het Belgische tv-programma De Afspraak beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. Samen met David van Reybrouck schreef hij Een Jihad van Liefde waarvan er meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Ook in Nederland werd het boek een bestseller. Het succes van het optreden en het boek bracht El Bachiri tot een ontmoeting met de Marokkaanse koning.

Het toeval wil dat de vader van Mohamed El Bachiri uit het Marokkaanse geboortedorp van Ahmed Aboutaleb komt. Redenen genoeg voor een gesprek over hun Marokkaanse roots, terrorisme, maar ook over Arabische poëzie waar beiden groot liefhebber van zijn.

Locatie: Arminius Rotterdam, Museumpark 3 (op 1 minuut loopafstand van het festivalterrein)
Datum & Tijd: zondag 23 september om 20:00 uur
Tickets: €8 inclusief toegang tot festival Djemaa el Fna Rotterdam (voorafgaand aan het gesprek)

Koop hier je tickets

Heb je al een ticket voor het festival gekocht, maar wil je ook naar dit gesprek? Neem dan even contact op via djemaa@stichtingdeloodsen.nl. Dan zorgen we dat je huidige tickets worden aangepast.