Djemaa voor cultuurlovers

10 x cultuur proeven op Djemaa el Fnaa

Van voorstellingen in samenwerking met Theater Zuidplein tot muziekoptredens van de meest uiteenlopende artiesten. Van dans tot circus en van literatuur tot spoken word. Djemaa verbindt, Djemaa blikt terug, Djemaa vernieuwt en Djemaa daagt uit… Proef een heel weekend lang van de cultuur in het Museumpark in Rotterdam!

Koop hier alvast je tickets voor het festival

  • Motors

eenvijfvijf

Djemaa el Fna Rotterdam presenteert in samenwerking met Theater Zuidplein de voorstelling Motors van danscollectief 155, een groep creatieve vrienden die freaky theatervoorstellingen maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. Wat hun voorstelling Motors precies is, valt moeilijk te zeggen. Is het theater, is het dans, is het iets met motoren? Of gaat het om een groep vrienden die altijd alles samendoet maar toch allemaal hun eigen identiteit weten te behouden? “Dikke boeie”, aldus de mannen, want als je maar hard genoeg gas geeft, hoort niemand je huilen in je helm!

Kom Motors beleven op de zaterdag van Djemaa el Fna!

  • Woorden van Betekenis

Stadsdichter Derek Otte presenteert tijdens het festival samen met Mohammed Benzakour een ode aan woorden. Samen met jonge spoken word-artiesten nemen ze je in het programma Woorden van Betekenis mee in een wereld van taal en maak je een reis door de geschiedenis. Van Amazigh / Berberse spreekwoorden tot de spoken word van nu. Een perfect programma om samen van te genieten…

Dit programma is te zien op zaterdagmiddag.

  • Ahaddaf Quartet

AHADDAF QUARTET

Het Ahaddaf Quartet speelt moderne jazz gemixt met klassieke Andalusische muziek. De band richt zich onder leiding van Ud-virtuoos Mohamed Ahaddaf op het bijzonder rijke geluid van de Ud en mengt dat met de sounds van een jazztrio. In hun muziek, waarin Marokkaans-Andalusische klanken worden gecombineerd met latin- en jazzmuziek, wordt hun diverse afkomst weerspiegeld. Op Djemaa el Fna betoveren ze met hun sterke melodieën, onvergetelijke thema’s en prachtige solo’s.

Het Ahaddaf Quartet is te zien en te horen op zondagmiddag.

  • Kasba

Kasba

In het laatste decennium ontwikkelde Kasba zich tot een van de meest toonaangevende bands op het gebied van de wereldmuziek in Nederland en ver daarbuiten. In Marokko scoorden ze een grote hit en daardoor komen ze er regelmatig voorbij op de landelijke radio en televisie. Als Kasba begint te spelen, is iedereen meteen in Noord-Afrikaanse sferen. Op Djemaa el Fna Rotterdam kun je maar liefst twee uur lang van hun performance genieten! Djemaa daagt je uit: kun jij stil blijven zitten?

Kasba verzorgt zaterdag de slotperformance van de avond.

  • That’s my story and I’m sticking to it

Voorafgaand aan het festival zijn vier jonge beginnende schrijvers gevraagd om hun werk voor te dragen. Djemaa daagde hen uit om onder begeleiding van onder meer Maartje Wortel en Mariana Hirschfeld een maand lang in literair cursuscentrum The Writer’s Guide (to the Galaxy) aan hun eigen verhalen te werken.

Op zondag laten hun resultaten horen in het literaire programma That’s my story and I’m sticking to it!

  • Thuis, ontheemd #2

Rajae El Mouhandiz

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componist en maker van korte films en (muziek)theater. Tijdens Djemaa el Fna Rotterdam geeft deze artistieke duizendpoot een voorproefje van haar solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2, waarin ze je meeneemt naar bijzondere plekken en momenten in haar leven. Ze vertelt openhartig, met humor en zelfspot, over hoe het is om midden in een debat te staan over migratie, vrouwenrechten en andersdenkenden, dat steeds harder gevoerd wordt.

Thuis, Ontheemd #2 is te zien op de zondag van Djemaa el Fna.

  • Viva la Revolution

Fadua

Djemaa el Fna Rotterdam presenteert in samenwerking met Theater Zuidplein: Viva la Revolution van Fadua el Akchaoui. Tijdens Djemaa el Fna Rotterdam presenteert Fadua een prikkelende performance met invloeden uit de urban- en hiphopscene, over de roerige tijd waar we in leven. Het is een preview uit haar voorstelling Viva la Revolution, een voorproefje van een voorproefje, want de show is nog in de maak. Haar voorstelling is kritisch en meeslepend.

In de workshop die ze geeft op zondag 23 september daagt ze jou als bezoeker uit mee te denken over deze thema’s.

  • Trico

Trico

Trico is een jonge muziekgroep, samengekomen via het Rotterdamse Codarts. Elk van hen geeft op een andere manier pit aan het muzikale recept van de band. Van de Ottomaanse  klanken van de Oud tot aan  latin groove uit een piano. De flamencogitaar en de percussie maken het geheel compleet. Trico neemt je mee op een reis door je eigen fantasie!

Tijdens Djemaa el Fna geniet je op zaterdag van hun optreden.

  • Samira’s blues

Samira's blues

Samira Dainan volgt het nomadische spoor van haar voorouders. Zo leefde ze een tijdje in de woestijn van Marokko, woonde ze ceremonies bij in het Atlasgebergte en de Sous-regio en raakte ze in vervoering tijdens spirituele nachten – Gnaoua lila –  in Essaouira. Terug van haar ervaringen schrijft en componeert ze in Amsterdam bezielde Noord-Afrikaanse spirituals en originals, uitgevoerd in het Arabisch, Tamazight en Frans, samen met muzikanten van hier.

Tijdens Djemaa el Fna geniet je op zaterdag van de optredens van Samira’s blues.

  • Jihad van Liefde

Djemaa sluit het weekend af in samenwerking met debat- en congrescentrum Arminius. Tijdens Een Jihad van Liefde gaan burgemeester Aboutaleb en Mohamed el Bachiri – Marokkaanse Belg, moslim, Molenbekenaar en co-auteur van de besteller Een Jihad van Liefde – met elkaar in gesprek. Het toeval wil dat de vader van Mohamed El Bachiri uit het Marokkaanse geboortedorp van de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb komt. Redenen genoeg voor een gesprek over hun Marokkaanse roots, terrorisme, maar ook over Arabische poëzie waar beiden groot liefhebber van zijn.

Let op: voor Jihad van Liefde heb je een ticket nodig. Die kost 8,- euro en daar zit meteen het dagkaartje voor de zondag op Djemaa el Fna bij in.

Koop hier je ticket voor Een Jihad van Liefde

Koop hier je festivaltickets